'Boerderij ingestort en leeggeroofd, NAM en gemeente doen niets'

De familie Meulema uit Bedum doet in een brief aan de NAM en de gemeente een noodkreet, nadat hun boerderij aan de Ter Laan in mei dit jaar deels instortte en werd ontruimd. De familie Meulema schrijft dat ze als gevolg hiervan financieel en emotioneel 'volledig aan de grond' zitten.
Ingestort

De bewoners schrikken zich rot als de schuur plotseling instort en asbest vrij komt. Tiemen Meulema was kort daarvoor nog bezig in de schuur. 'Wij hebben onmiddellijk de brandweer gebeld en die besloot dat we per direct ons huis moesten verlaten, waarbij we de meest waardevolle spullen zoals foto's en sieraden mee moesten nemen.' Halsoverkop is hij met zijn vrouw bij hun dochter ingetrokken. Ze krijgen zowel van de burgemeester van de gemeente Bedum als van de NAM het verzoek om niet met de pers te praten.

Leeggeroofd

Als de bewoners onlangs hun woning willen bezoeken komen ze erachter dat deze is leeggeroofd. 'We zijn in de meest brede zin alles kwijt. Niet alleen de unieke plek waar we al bijna dertig jaar hebben gewoond, maar ook onze spullen.' Inbrekers hebben van alles meegenomen, van het beddengoed tot aan de hondenmand. De scooter lag in de sloot.

NAM geeft geen gehoor

Voordat de schuur instortte hebben de bewoners naar eigen zeggen twee keer melding gedaan bij de NAM in verband met de aardbevingsschade aan de woning en schuur. Dat gebeurde in januari, omdat de bewoners toen al bang waren voor instortingsgevaar. Een paar maanden later, in april, kreeg Meulema bezoek van de NAM. 'Zeker met het oog op het aanwezige asbest hebben wij aangedrongen op een spoedige aanpak', aldus Meulema. 'De reactie daarop was 'dat het erg druk was en dat we moesten rekenen op lange wachttijden waar het ging om acute stutwerkzaamheden'.'

'Verre van vlekkeloos'

De maanden nadat de schuur is ingestort verloopt het afwikkelingsproces verre van vlekkeloos, volgens de familie. De gemeente Bedum beloofde een vervangende passende woning te vinden. 'We hebben de gemeente om hulp gevraagd bij het vinden van een huurwoning in de buurt van het werk van mijn vrouw in Bedum', aldus Meulema. Maar de familie kreeg een woning in Sauwerd aangeboden. Ondertussen lopen de frustraties behoorlijk op. Zo zit de familie met een hoge hypotheek op de onbewoonbare woning. De gemeente doet niets en de NAM laat niks van zich horen. 'Onze verzekeraar Interpolis, wijst naar de NAM, die stuurt ons naar de gemeente en de gemeente stuurt ons weer naar de NAM.'
De gemeente Bedum kondigde in juni aan onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de instorting. De grote vraag hier is of de schuur is ingestort door stormschade, door achterstallig onderhoud of door de aardbevingen. Beloofd wordt de resultaten snel te leveren, maar zijn nu, een paar maanden later, nog niet bekend gemaakt.

Moe van de strijd

Meulema is hartpatiënt en kwakkelt met zijn gezondheid. Hij moet regelmatig naar het ziekenhuis en zit op deze situatie niet te wachten. Maandag stuurde hij een brief naar de NAM en de gemeente. De Bedumer wil dat er nu passende oplossingen worden geboden. Een onafhankelijke adviseur moet de hele zaak verder afhandelen, Meulema kan het vanwege zijn slechte gezondheid zelf niet meer aan.

Reactie Bedum

Burgemeester Henk Bakker van de gemeente Bedum is het niet eens met de aantijgingen. Hij wil niet op elk detail ingaan maar laat weten dat de gemeente 'genoeg doet om de familie te helpen'. De NAM heeft nog niet gereageerd.