Rondweg Bedum toch langs woonwijk Ter Laan

De provincie Groningen en de gemeente Bedum hebben een definitieve keuze gemaakt voor de route van een nieuwe rondweg rond het dorp. De nieuwe weg komt langs de wijk Ter Laan en sluit ten oosten van Bedum aan op de Sint Annerweg (optie 2 op het kaartje).
Weerstand

De route is tegen het zere been van veel bewoners in de wijk Ter Laan, zij willen dat de weg meer ten noorden van de wijk komt te liggen (optie 3). Maar toch kiezen de gemeente en het provinciebestuur daar niet voor. Gedeputeerde Mark Boumans: 'Alternatief twee scoort het beste op het gebied van ruimte en landschap in combinatie met de kosten en logica. Bovendien is er ook weerstand tegen optie drie.'
Over de rondweg wordt al jaren gesproken. De weg moet de veiligheid in het dorp verbeteren. Dagelijks rijden door Bedum minstens 600 vrachtwagens waarvan een deel op weg is naar de melkfabriek van Friesland Campina.

Verschillende opties

De afgelopen maanden hebben twee werkgroepen, bestaande uit omwonenden en landeigenaren, zich over de mogelijke tracés gebogen. Van twintig verschillende routes bleven er uiteindelijk drie over. Optie 1 is zowel voor de omwonenden als de landbouw onacceptabel. Overigens kunnen bewoners in de inspraakprocedure nog ageren tegen route 2.

Geld

Eind dit jaar stellen Provinciale Staten het definitieve voorkeursalternatief vast. Daarnaast moet staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu nog beslissen of in de weg een spoortunnel komt of een spoorwegovergang. In het geval de staatssecretaris kiest voor het laatste dan kost de weg rond de 10 miljoen euro. Met een tunnel kan dit oplopen tot zo'n 14 miljoen euro.
Het merendeel van het benodigde geld komt uit de provinciale begroting. Ook de gemeente en Friesland Campina betalen mee. Het is nog niet duidelijk hoe hoog de bijdrage van het bedrijf is.