Forse kritiek van provincie en gemeenten op NAM

De provincie en negen gemeenten in Noord-Groningen hebben in een brandbrief aan de NAM forse kritiek geuit. Ze maken zich grote zorgen over de uitvoering van het gaswinningsakkoord.
Volgens provincie en gemeenten lukt het de NAM niet om de zorgen bij de mensen weg te nemen. Met name de instantie die het schadeherstel en preventieve versterking van de woningen voor de NAM moet regelen, zou niet goed functioneren.

Kille organisatie
Die organisatie moet aandacht hebben voor mensen die in de troep zitten en oog hebben voor specifieke aanpak van monumenten. Maar dat komt niet naar voren in de aanbesteding door de NAM. 'We hebben geen kille organisatie nodig, maar een die helpt en ontzorgt en bij voorkeur met ervaring heeft met stads- en dorpsvoorziening', aldus gedeputeerde William Moorlag.

Tempo
De overheden maken zich ook zorgen om het tempo van preventieve zorg. Zoals de NAM het voorstelt duurt het 12 tot 15 jaar voordat de aangewezen 50.000 woningen aangepakt zijn. De provincie en gemeenten zetten ook vraagtekens bij het budget voor extra veiligheidseisen bij nieuwbouw. Voor een gebied van Borkum tot Assen, inclusief agrarische bouw, is daarvoor 10 miljoen gereserveerd. De vraag is of dat genoeg is.

Troep
Het is niet alleen kommer en kwel, zegt Moorlag: 'Er zijn zo'n twaalfduizend schadegevallen afgehandeld, grotendeels (95%) naar tevredenheid van de gedupeerden. Maar met name de complexe situaties, van mensen die langdurig in de troep zitten, baren ons zorgen.'

Perspectief
In een schriftelijke reactie laat de NAM weten dat ze er alles aan doet om de regio perspectief voor de toekomst te bieden.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws