NAM start direct met inspectie Jarinowoningen

Bouwkundig bedrijf Arcades begint dinsdag al met de inspecties van 108 Jarinowoningen in Winsum. Dat heeft de NAM maandagavond bekend gemaakt tijdens een informatie-avond voor de bewoners.
Aan de huizen zijn constructieve gebreken gevonden, die voor onveiligheid kunnen zorgen bij aardbevingen. Eerder kwam al vergelijkbare problemen met hetzelfde type huizen in Warffum aan het licht.

Om verdere onrust te voorkomen werden de bewoners in een bomvolle zaal ingelicht over de problemen. Het bleef daarbij vrij rustig. De bewoners maakten wel hun ongerustheid kenbaar, maar deden dat met niet al teveel emoties.

Zorgen
Dat betekent zeker niet dat ze geen vragen hebben. Met name op het gebied van de waardevermindering van hun huizen. 'Wie gaat dat betalen?' Zo wilden ze weten. En ook is er zorg over de veiligheid. 'Kunt u onze veiligheid nu en in de toekomst garanderen?' Vroeg één van de bewoners.

Directielid Johan de Haan van de NAM benadrukte dat er alles aan gedaan wordt die veiligheid te garanderen. 'Wij nemen dit heel serieus en als er maatregelen nodig is zullen we die zo snel, maar ook zo zorgvuldig mogelijk nemen.'

'Niet volledig aardbevingsbestendig'
Daarbij benadrukte hij dat ook de inwoners van Winsum rekening moeten blijven houden met aardbevingen. 'Er kunnen ook na herstel nog steeds scheuren in uw woningen blijven ontstaan. We zullen uw huizen zo goed mogelijk verstevigen, maar dat betekent niet dat ze volledig aardbevingsbestendig zullen zijn', zo maakte de topman van de NAM duidelijk.

De komende weken worden alle Jarinowoningen in Winsum nauwgezet geïnspecteerd. Daarna moet duidelijk worden hoe grondig ze aangepakt moeten worden. Er wordt daarbij rekening mee gehouden dat bewoners net als eerder in Warffum ook hier tijdelijk hun huis uit moeten.

Jarinowiningen
De Jarinowoningen werden in de jaren zeventig op grote schaal gebouwd in Noord-Groningen door het gelijknamige bouwbedrijf. Ook in Bedum en Ten Boer staan deze huizen. Ook daar worden binnenkort inspecties gehouden.

Deel dit artikel:

Recent nieuws