Erg veel hoornaars dit jaar

Er zijn dit jaar erg veel hoornaars. Normaal gesproken zijn de nesten van de reuzenwespen slechts sporadisch te vinden, maar dit jaar lijken er meer te zijn dan ooit.

'Iedere dag wel een nest'
Ongediertebestrijder Peter Matter uit Noordhorn heeft het er druk mee. 'Vorig jaar moest ik eens in de twee à drie weken een nest opruimen, nu iedere dag', zegt hij. Dat is geen ongevaarlijke klus, want ook al zijn ze minder agressief dan 'gewone' wespen, de steek van een hoornaar is uiterst pijnlijk.

Insecteneters
Hoornaars kunnen 3,5 centimeter lang worden en zijn zwart en oranjerood gekleurd. Ze leven met enkele honderden exemplaren in een nest dat is gesticht door een koningin. Bijna het hele nest sterft bij het invallen van de vorst, alleen koninginnen kunnen overwinteren. Zij zorgen in het voorjaar voor nieuwe nesten. Het zijn insecteneters die mensen het liefst uit de weg gaan en alleen steken als ze in het nauw worden gedreven.

Rijk gedekte tafel
Het grote aantal hoornaars dit jaar heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de samenstelling van hun menu. Door het warme voorjaar zijn er erg veel insecten die zorgen voor een rijk gedekte tafel voor de hoornaars. Door die gunstige omstandigheden verloopt de voortplanting zeer voorspoedig.
Deel dit artikel:

Recent nieuws