Toch restauratie voor historisch vrachtschip Jatrie

Het historische vrachtschip Jatrie van het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal heeft genoeg geld om gerestaureerd te worden en is in het voorjaar van 2015 vaarklaar.
Het restauratieproject heeft een tijd stilgelegen vanwege geldgebrek, maar door steun van de provincie, verschillende fondsen en ondernemers kan de restauratie toch gefinancierd worden. Leerlingen van het Noorderpoort uit Stadskanaal gaan de restauratie op een scheepswerf in Groningen middels een stage uitvoeren. Daarvoor zal het schip in oktober naar de stad worden gesleept, na de restauratie moet het schip in staat zijn naar Stadskanaal terug te varen.

Niet op het droge
Als de restauratie volgens planning verloopt krijgt de Jatrie volgend voorjaar een ligplaats in het kanaal, vlakbij het Streekhistorisch Centrum. Eerst zou het schip een plek op het droge krijgen, maar vanwege voldoende geld krijgt de Jatrie een ligplaats in het water.

Monument
Ook wordt geprobeerd de Jatrie de hoogste status van Varend Monument te krijgen, daar moet een speciale commissie over beslissen. Dat zal in september gebeuren.
Deel dit artikel:

Recent nieuws