Onderwaterdrone onderzoekt waterkwaliteit onder drijvende huizen

Een bijzonder onderzoek onder de drijvende woningen in Meerstad bij Groningen. Lector Floris Boogaard van de Hanzehogeschool onderzoekt de waterkwaliteit onder de woningen. Die is daar waarschijnlijk slechter dan ernaast, doordat er minder licht binnenvalt.
Het onderzoek gebeurt met behulp van een onderwaterdrone. Die meet ondermeer de temperatuur, het zuurstofgehalte en nitraten. Ook maakt de drone filmbeelden van het leven onder water.

Vissen onder huizen

Inmiddels is er op tien plekken in Nederland onderzoek gedaan. Tot nog toe blijkt de waterkwaliteit niet te lijden onder het weinige licht. Op een aantal plekken blijken vissen gewoon onder de huizen door te zwemmen. Ook in Meerstad is dit het geval. Floris Boogaard: 'En dat is een goede indicatie voor de waterkwaliteit'.

Aardbevingsbestendig

Reden voor het onderzoek is dat er nog weinig bekend is over de gevolgen van bouwen op het water, terwijl dat wel steeds vaker gebeurt. Mensen wonen graag op het water en het is een oplossing voor het groeiende ruimtegebrek in steden. Floris Boogaard wijst erop dat het voor Groningen bijkomende voordelen heeft: 'Drijvende woningen zijn aardbevingsbestendig. Het kost ongeveer tien procent meer om ze te bouwen, maar al die maatregelen die de huidige woningen aardbevingsbestendig moeten maken, kosten ook geld.'
Volgende week worden de resultaten gepresenteerd op een internationale conferentie in Rotterdam.