Groninger Museum toont collectie Koning van Groningen

In het Groninger Museum is vanaf zaterdag de tentoonstelling De Koning van Groningen te zien. De titel refereert aan Jan Albert Sichterman, een van de meest spraakmakende figuren uit de achttiende eeuw.
De steenrijke Sichterman (1692-1764) was een groot verzamelaar, maar na zijn dood werd zijn collectie geveild en viel zijn verzameling uiteen. Het Groninger Museum is erin geslaagd deze stukken bijeen te brengen.
Sichterman vergaarde zijn kapitaal in de Oost. Toen de koopman in 1745 terugkeerde naar Groningen, betrok hij een gigantisch huis aan de Ossenmarkt. Het huis stond boordevol met porselein, veelal met zijn eigen familiewapen erop, schilderijen in gouden lijsten, uitheemse meubelen en kunstschatten.

Clara de neushoorn

De tentoonstelling, die loopt tot 1 maart, bevat een unieke verzameling Aziatische keramiek, portretten geschilderd door Philip van Dijk, Cornelis Troost en anderen, fijn knipwerk van Koster, meubelen, zilver en herinneringen aan Clara de neushoorn, het huisdier van Sichterman in Bengalen.