Minister Kamp naar Eemshaven voor miljoeneninvestering

In de Eemshaven wordt dinsdag een nieuwe miljoeneninvestering door een internationaal bedrijf bekend gemaakt. Volgens Groningen Seaports gaat het om honderden miljoenen euro's en is de komst nationaal en internationaal van groot belang.
De onthulling gebeurt in aanwezigheid van minister Henk Kamp van Economische Zaken, die daarvoor naar de Eemshaven komt.

Apple
De kans lijkt reeël dat het om Apple gaat. Het Amerikaanse technologiebedrijf zou een groot datacentrum in de Eemshaven willen bouwen. Het concern heeft veel opslagcapaciteit nodig voor haar onlinediensten zoals iCloud en iTunes. De bouw van het datacentrum is onder strikte geheimhouding voorbereid. Dat was een belangrijke voorwaarde van de opdrachtgever.

Vergunning
In de zomer werd al duidelijk dat er een groot datacentrum in de Eemshaven komt. De provincie Groningen publiceerde in juli een vergunning die was verstrekt aan het Engelse ingenieursbureau Deerns Ltd UK, dat is ingeschakeld door de opdrachtgever.

Google
Eerder vestigde zoekmachine Google al een datahotel in de Eemshaven. Die locatie is zeer geschikt voor datacentra, door de aanwezigheid van de trans-Atlantische glasvezelkabel tussen de VS en Europa. Ook de directe aanwezigheid van elektriciteitscentrales is belangrijk.

Nieuwe banen
Eén ding is al wel bekend: het grote datacentrum is gunstig voor de werkgelegenheid in Noord Groningen. Eerder werd al bekend dat er 150 tot 200 mensen aan de slag kunnen. Bij andere datacentra werken gemiddeld zo'n 50 mensen.
Deel dit artikel:

Recent nieuws