(Update) Google bouwt reusachtig datacenter in Eemshaven

Google investeert de komende vier jaar 600 miljoen euro in een reusachtig datacenter in de Eemshaven. Dat is dinsdagochtend bekendgemaakt op een persconferentie.
Het nieuwe centrum levert de provincie Groningen 150 nieuwe, permanente banen op. Daarnaast zijn voor de bouw nog eens duizend mensen nodig. De bouw van het datacentrum begint in 2016. Dan wordt ook al een deel van het centrum in gebruik genomen. In 2017 moet de bouw volledig zijn afgerond.

Tienduizenden servers

Het is het vierde datacentrum voor Google in Europa. Het megacomplex biedt ruimte aan tienduizenden servers en komt te staan op een terrein van 47 hectare groot, oftewel zo'n zeventig voetbalvelden. Het datacentrum gaat jaarlijks 960 gigawatt elektriciteit gebruiken. Dat is ongeveer evenveel als het verbruik van 400.000 huishoudens.

Google houdt ander datahotel

Onder een geheime codenaam is Google al sinds april 2012 op zoek naar een geschikte locatie voor een gigantisch datacenter. Eerder vestigde Google al een kleiner datahotel in de Eemshaven. Dat pand is gehuurd en houdt Google voorlopig aan.

Eemshaven zeer geschikt

De Eemshaven is zeer geschikt voor datacentra, onder meer door de aanwezigheid van de trans-Atlantische glasvezelkabel tussen de VS en Europa en de vele elektriciteitscentrales. Eerder gingen er geruchten dat Apple naar de Eemshaven zou komen. Groningen Seaports wil niet zeggen of het ook gesprekken voert met dit concern. Wel dat het praat met verschillende technologiebedrijven om meer datacentra naar de Eemshaven te halen.
GOOGLE BOUWT GIGA DATACENTER IN EEMSHAVEN THE CLOUD HAS LANDED! Investering honderden miljoen. Nieuwe banen. Eemshaven Energy- en Dataport

— William Moorlag (@wmoorlag)