Passage oostwand Grote Markt blijft mogelijk

De gemeenteraad van Groningen maakt de komst van een nieuwe passage in de Oostwand van de Grote Markt alsnog mogelijk. Tijdens de commissievergadering van drie weken geleden leek er geen meerderheid voor dit idee.
De collegepartijen en de Stadspartij voegen zich nu alsnog naar de wens van het college om het bestemmingsplan niet bij voorbaat dicht te timmeren. Hoongelach viel de voorstanders ten deel. 'Dit is een draai van 180 graden ten opzichte van de
.', zei een verontwaardigde Jimmy Dijk van de SP. Ook Partij voor de Dieren, Student en Stad en de ChristenUnie reageerde teleurgesteld op de andere koers van de coalitiepartijen.

Onderdoorgang

Inge Jongman van de ChristenUnie zei: 'Verkopen we met dit plan niet de ziel van de stad'. De tegenstanders zijn bang voor een nieuwe 'Nabberpassage', die nog niet zo lang geleden werd gesloopt.
De collegepartijen, aangevuld met de Stadspartij zien het zo'n vaart niet lopen. Ze zijn overtuigd na een brief van wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). Die schreef onlangs dat de Oostwand meer kans op succes als alle opties mogelijk blijven. Wel stelt het college voorwaarden aan een eventuele onderdoorgang. Tijdens de raadsvergadering herhaalde de wethouder 'absoluut geen nieuwe Naberpassage' te willen.

Vertrouwen

'De opstelling van de wethouder geeft ons vertrouwen', zei Koen Castelein van D66. Het raadslid zei drie weken geleden nog tegen een nieuwe passage te zijn. Nu zei hij 'geen hypotheek te willen leggen op de toekomst'. Ook de PvdA steunt alsnog haar eigen wethouder. 'Dit voorstel staat voor verruiming van de regelgeving', zei raadslid Maarten van der Laan. Het college kreeg steun uit onverwachte hoek, want ook de doorgaans kritische Stadspartij sprak haar steun uit aan visie van de wethouder.
De 'draai' van de vijf partijen bracht Jimmy Dijk van de SP in verwarring: 'Wat weten deze partijen wat wij niet weten? Zijn er al gegadigden die aan de slag willen op deze plek?' Wethouder Roeland van der Schaaf liet hierover weinig los. 'Ik kan alleen bevestigen dat we praten met meerdere partijen, meer kan ik er niet over zeggen.'
Uiteindelijk stemden SP, CDA, ChristenUnie, Studenten en Stad en Partij voor de Dieren tegen de soepele regels in het bestemmingsplan. 'Wij willen niet verder gaan dan een loopbrug', zei Herman Pieter Ubbens van het CDA, maar dat kon de andere partijen niet overtuigen.