Nieuw recreatiepark Speelwerd op slibdepot Leegkerk

Speelwerd, zo heet het ambitieuze plan om op een ongebruikt slibdepot langs het Aduarderdiep bij Leegkerk een recreatiegebied te maken. Het plan is bedacht door de stichting Kwartiermakers, een organisatie die een verbinding wil maken tussen cultuurhistorie en toerisme in het Westerkwartier.
Het slibdepot bij de Tichelwerkbrug wordt al jaren niet meer gebruikt. Het terrein is overwoekerd met bomen en struiken. Toch ziet Kwartiermakers dit als de ideale plek voor een speel-, doe- en beleefpark. 'Als je hier rondloopt, dan wil je toch meteen in bomen klimmen en hutten bouwen', zegt initiatiefnemer Arnold Bloem.

Verboden gebied

Het slibdepot is nu nog verboden gebied. Maar als het aan Kwartiermakers ligt, komt daar snel verandering in. 'We willen hier historische gebouwen neerzetten, met daarin bijvoorbeeld een pottenbakkerij, een smidse, een weverij of een boerderij. Kinderen kunnen daar van alles beleven en leren. Ook willen we tuintjes en een boomgaard aanleggen waar ze kunnen werken en spelen.'

Steenworp afstand

Het slibdepot ligt op een steenworp afstand van Groningen. Bloem: 'Het is op de fiets of met de auto gemakkelijk bereikbaar. Alleen al in de stad wonen bijna tweehonderdduizend mensen. We zien geweldige mogelijkheden.'

'Veel enthousiasme'

Kwartiermakers is het stadium van plannen maken voorbij. 'Nu is het tijd voor de uitvoering', aldus Bloem. De stichting is op zoek naar investeerders, horeca-ondernemers en vrijwilligers die willen meehelpen om Speelwerd echt te realiseren. 'We merken veel enthousiasme voor ons plan bij de provincie, bij de gemeenten Groningen en Zuidhorn en bij Landschapsbeheer. Nu is het aan ons om het echt van de grond te tillen', aldus Bloem.