Vraagtekens bij rechercheonderzoeken provincie

Het Buro Suver, onderdeel van het omstreden recherchebureau Marple, heeft voor de provincie Groningen vier tot vijf onderzoeken gehouden naar mogelijke misstappen van ambtenaren. In Drenthe leidde een vergelijkbare onderzoek naar een ambtenaar tot een politieke affaire.
De Beiler jurist Ferre van de Nadort zet vraagtekens bij de wijze waarop de provincie Groningen vergelijkbare zaken heeft aangepakt. Daarbij gaat het volgens hem om vier tot vijf onderzoeken in Groningen
Van de Nadort zet grote vraagtekens bij het optreden in deze zaken door de provincie Groningen. Volgens de jurist hebben de betrokkenen niet de kans gehad om zich fatsoenlijk te verweren. Ook weigert de provincie volgens hem de onderzoeksrapporten te verstrekken aan de betrokkenen.

Affaire

Het gaat om onderzoeken van Buro Suver; de voorloper van het omstreden recherchebureau Marple. In Drenthe heeft een onderzoek van hetzelfde bureau tot een affaire geleid, die is uitgevochten tot in provinciale staten.
Ook loopt tegen onderzoeksleidster Greet Elsinga van Marple, voorheen Buro Suver, nog een disciplinair onderzoek bij de politie. Ze deed haar particuliere recherchewerk naast haar functie bij de Politieacademie en had daar geen toestemming voor.

Haardhout

Elsinga is ook bij de Groningse onderzoeken betrokken geweest. Het gaat daarbij onder meer om een onderzoek naar twee medewerkers die het geld van de verkoop van haardhout in eigen zak zouden hebben gestoken. Bij een ander onderzoek gaat het om een rattenvanger die tijdens zijn werk iemand zou hebben mishandeld.
Van de Nadort is namens een aantal betrokkenen die na deze onderzoeken zijn ontslagen in actie gekomen. Hij heeft kritiek op de wijze waarop de provincie deze zaken heeft aangepakt. 'Ik heb het dan vooral over de manier waarop mensen zijn bejegend. Met vrij veel druk. Ook hebben ze weinig kans gehad om zich te verweren', licht de jurist toe.

Trainingen

Hij zegt dat het om minimaal vier van dit soort onderzoeken gaat. De provincie bestrijdt dat. Volgens een woordvoerder zijn er alleen onderzoeken gehouden naar de handel in hout en het geval van mishandeling. Wel heeft het omstreden recherchebureau volgens de woordvoerder bij de provincie een groot aantal integriteitstrainingen gegeven.
De woordvoerder zegt verder dat de provincie de onderzoeken niet volledig heeft overgenomen. 'Het provinciebestuur heeft daar een eigen richting en invulling aan gegeven', zegt de provinciewoordvoerder.
De Drentse jurist heeft inmiddels geëist dat zijn cliënten inzicht krijgen in de volledige rapporten. Als die niet worden vrijgegeven, volgen mogelijk gerechtelijke stappen.