Hoe groot mag de 4 Mijl groeien?

Zondag is het weer zover. Ook dit jaar zijn er veel meer aanmeldingen dan startbewijzen. De 4 Mijl van Groningen wil daarom stapsgewijs groeien van de huidige 21.000 lopers naar 30.000 lopers. Kan dat? De autoriteiten zijn huiverig.
Behalve groter wil de 4 Mijl ook professioneler worden, met hulp van het Belgische marketingbedrijf Golazo dat is gespecialiseerd in sport, media en entertainment. Wat is wijsheid en wat is veilig? Zijn groei en professionalisering een bedreiging voor het gezellige ontspannen karakter van de 4 Mijl?

De overname van de 4 Mijl van Groningen door de Belgen doet het ergste vrezen. Ze zien vast goede commerciële mogelijkheden, hoewel race director Grietje Pasma heeft beloofd dat de 4 Mijl de 4 Mijl blijft. Persoonlijk denk ik dat dit evenement met 21.000 deelnemers dicht tegen zijn grens aan zit en dat 30.000 een utopie is. Nu is het al zo dat de laatste startvakken meer dan een uur later worden weggeschoten dan de eerste. Dat is lang wachten. Het is voor de start bommetje vol op de Kerklaan in Haren en opstoppingen voor de finish op de Vismarkt zijn ook niet ongebruikelijk. Meer moet je niet willen, zeker niet als dit fantastische evenement zijn fraaie karakter wil behouden.
William Pomp is journalist bij het Dagblad van het Noorden


Toevallig wist mijn Belgische vriend Marino Willaert de nieuwe opzet voor de 4 Mijl editie 2015. Zeer verassend en revolutionair. Er wordt gestart in twee groepen, in blokken van vier. De eerste groep, blok 1, begint ’s ochtends om 8 uur en telt 10.000 lopers; 2e blok om 9.00 uur eveneens 10.000 lopers. Tot 12 uur. Dan beginnen de wedstrijdlopers en zijn er pauzenummers. Om 14.00 begint groep 2, blok1. Wederom 10.000 lopers. Om 15.00 het tweede blok. Enzovoort. Om 18.00 uur is het afgelopen en is het ultieme doel bereikt: 80.000 lopers! In 2016 100.000 lopers en in 2024 de hele bevolking van Groningen.
Anjo Mekel is basketbalcoach


Van klein naar enorm groot. De 4 Mijl, goed georganiseerd, overzichtelijk en echt Grunnings. Professionaliseren? Dan gaan er mensen zich bemoeien met zaken terwijl ze er geen passie voor hebben. Afstand en pure zakelijkheid. Het verleden leert dat veel stichtingen en verenigingen hieraan ten onder zijn gegaan. Ik stel altijd de vraag waarom? Wat is de toevoeging? Is het uiterlijk vertoon van 30.000 mensen belangrijk of gaat het echt om de extra mensen die graag mee willen doen. De 4 Mijl is een warm bad met 21.000 deelnemers. Bij het professionaliseren kan het water snel afkoelen.
John Schurer is voorzitter van de supportersvereniging van FC Groningen
De 4 Mijl is een prachtige evenement waar Groningen niet meer zonder kan. Een feest in de stad. De roep om meer startbewijzen is er al jaren. Ik vind het een goede zaak om de 4 Mijl verder te professionaliseren zodat het een nog groter evenement kan worden. Professionaliteit staat niet tegenover een ontspannen karakter van de 4 mijl, dat kan heel goed samen gaan. Het zou toch wat zijn dat binnen elk bedrijf waar gewerkt wordt aan professionaliteit (dat zijn er heel veel) de gezellige en ontspannen sfeer verdwijnt, dan zou ik er niet meer willen werken!
Karin Kienhuis is regiodirecteur van het Alfa-college en oud-topjudoka


Tot aan vorig jaar vond ik die hele 4 Mijl maar een evenement van niks. Vond het super irritant dat je op weg naar het veld van Nic. de Hereweg niet kon oversteken. Maar na vorig jaar ben ik om. Voor het eerst meegelopen (zondag trouwens weer, loop samen met onze jongste zoon, heb hem een tussenstop én een eierbal beloofd bij Restaria Zuid).
Vorig jaar was dus fantastisch en wat mij betreft mogen er nog veel meer mensen mee doen. 30.000 man in het centrum van Haren moet makkelijk kunnen heeft de geschiedenis geleerd. Even een oproepje op Facebook over een loopfeestje en Haren stroomt zo vol.
Tot zondag.
Kees Vlietstra is sportconsulent, trainer en oud-korfbalinternational


Het karakter van de 4 Mijl mag nooit verloren gaan. Het is een laagdrempelig evenement waar in principe iedereen aan mee kan doen. Van topsporters tot minder beoefende lopers. En om die laatste groep draait het natuurlijk. Het is een wedstrijd voor de grote massa. Hoe meer mensen er aan meedoen hoe leuker. En als alle partijen het willen dan kan de 4 Mijl uitgroeien tot een veel groter evenement. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat met 100.000 deelnemers. Waarom niet? Waar een wil is is een weg.
Frederick Stokker is coördinator sport en presentator bij RTV Noord

Meer over dit onderwerp:
sport 4mijl opinie beterweterssport
Deel dit artikel:

Recent nieuws