'Ontluisterende verhalen over getroffen, machteloze Groningers'

Vereniging Eigen Huis heeft in twee weken tijd bijna 200 persoonlijke verhalen ontvangen van Groningers die zijn getroffen door aardbevingen. Ze schetsen een ontluisterend beeld van bureaucratie, traagheid en uitzichtloosheid.

Bureaucratisch moeras
Dat zei Eigen Huis donderdag. De zogenoemde Urgentielijst, waar de verhalen verzameld worden, moet een luisterend oor bieden en knelpunten in de schadeafhandeling duidelijker zichtbaar maken voor de politiek: 'Ontzorging van de burger in plaats van hem een bureaucratisch moeras insturen moet het credo worden.'

Machteloosheid
De verhalen van Groningers die ontevreden zijn over de afhandeling van de schade aan hun huis door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn volgens de vereniging 'doorspekt met gevoelens van frustratie, machteloosheid en moedeloosheid'.

Beving in Stad
Eind vorige maand werd een Kamerdebat over de gaswinningsproblematiek nog afgeblazen wegens gebrek aan 'urgentie'. Donderdag vindt alsnog een spoeddebat plaats in de Tweede Kamer. Volgens Eigen Huis wordt dit spoeddebat gehouden omdat nu ook in de stad Groningen een beving is gevoeld.

Fossielvrij Nederland
Milieudefensie vindt dat minister Henk Kamp van Economische Zaken 'direct moet stoppen met dweilen met de kraan open en de gaswinning flink moet terugschroeven'. Het is volgens een woordvoerster de hoogste tijd dat de politiek serieus werk gaat maken van een fossielvrij Nederland zonder gas, olie en kolen.

Het spoeddebat, dat donderdag om 14:30 uur is begonnen, is via dit liveblog te volgen op de website van RTV Noord.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws