Onderzoekster krijgt ontslag bij Politieacademie

© RTV Noord
Onderzoeksleidster Greet Elsinga die onderzoek deed voor de provincie Groningen, krijgt ontslag bij de Politieacademie. Ze wordt per 1 november op straat gezet wegens ernstig plichtsverzuim.
Er liep een disciplinair onderzoek bij de politie tegen Elsinga van recherchebureau Marple, voorheen Buro Suver. Ze deed haar particuliere recherchewerk naast haar functie bij de Politieacademie en had daar geen toestemming voor. Dat werd onthuld door RTV Drenthe.

Misstappen

Het Buro Suver, onderdeel van het omstreden recherchebureau Marple, heeft voor de provincie Groningen vier tot vijf onderzoeken gehouden naar mogelijke misstappen van ambtenaren. Het gaat daarbij onder meer om een onderzoek naar twee medewerkers die het geld van de verkoop van haardhout in eigen zak zouden hebben gestoken. Bij een ander onderzoek gaat het om een rattenvanger die tijdens zijn werk iemand zou hebben mishandeld. In Drenthe leidde een vergelijkbaar onderzoek naar een ambtenaar tot een politieke affaire.

In strijd met integriteitsbeleid

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zei in augustus al dat Elsinga in de fout is gegaan. Volgens Opstelten was het recherchewerk 'in strijd met het integriteitsbeleid'. Universitair docent strafrecht Nico Kwakman van de Rijksuniversiteit Groningen zei ook al dat deze particuliere recherchewerkzaamheden volstrekt strijdig waren met het politiewerk.
Volgens een officiële verklaring van de politie is nu uit nader onderzoek gebleken 'dat betrokkene gedrag heeft vertoond dat niet voldoet aan de eisen van betrouwbaarheid en integriteit die de organisatie stelt aan haar medewerkers'. Elsinga werkte sinds 2006 bij de Politieacademie.