Centrum Veilig Wonen neemt schadeafwikkeling NAM over

© stock.xchng
Het Centrum voor Veilig Wonen. Dat wordt de naam van het uitvoeringsinstituut dat de afhandeling van aardbevingsschade en het versterken van huizen en gebouwen van de NAM over gaat nemen.
Eerder bracht RTV Noord al naar buiten dat
wordt genomen door de bouwbedrijven Van Wijnen en Oosterhof Holman, adviesbureau Arcadis en SealteQ. Daar is de specialist in schade-afhandeling CED nog aan toegevoegd. Ook wordt samengewerkt met IBM voor de digitalisering van de informatievoorziening en administratie.

Kritiek

De nieuwe organisatie heeft als opdracht borg te staan voor een veilige woonomgeving. De klanttevredenheid moet voorop staan, zo hebben de betrokken partijen afgesproken. Er is veel kritiek op de manier waarop de NAM nu nog omgaat met de 25.000 schademeldingen die de afgelopen drie jaar zijn ingediend.
Er wordt gewerkt met vaste procedures bij de afwikkeling van door aardbevingen veroorzaakte schades. 'Relatief kleine schades worden versneld afgehandeld en meer complexe schade of specifieke doelgroepen worden vanaf het begin door specialisten in behandeling genomen. Denk daarbij aan monumenten of bijvoorbeeld de agrarische sector', zo laat de nieuwe organisatie weten.

Regionale bouwbedrijven

Ook is nadrukkelijk afgesproken dat er zeer intensief zal worden samengewerkt met regionale bouwbedrijven. 'De inzet van lokale en regionale partners is belangrijk en een kans voor de regio. Het Centrum voor Veilig Wonen heeft als strategisch partner een regionaal samenwerkingsverband van Noordelijke bouwbedrijven', melden de betrokken bedrijven.
De nieuwe organisatie komt op afstand van de NAM te staan. Er wordt een nieuw kantoor gebouwd in Appingedam. Zojuist zijn de nodige handtekeningen gezet door de partijen, die het Centrum voor Veilig Wonen gaan vormen. Vanaf begin volgend jaar worden de taken van de NAM in fases over gedragen aan de nieuwe organisatie, waar 150 mensen komen te werken.