Handtekeningenactie voor slagbomen bij spoorwegovergang Winsum

Vrachtwagenchauffeur Aijolt Egges is een handtekeningenactie gestart om ProRail ertoe te zetten de spoorwegovergang op de Voslaan in Winsum veiliger te maken.
Afgelopen dinsdag kwam op deze onbewaakte overgang een 24-jarige man uit de gemeente Eemsmond
, toen hij met zijn auto door de trein werd geschept.

'Levensgevaarlijk'

Egges en zijn collega's halen melk op bij boeren aan de Voslaan en passeren de onbewaakte spoorweg overgang een paar keer per week. 'De trein is er zo. Je kunt hem soms niet goed zien, omdat er bomen voor staan. Sommige automobilisten doen hun raam open om te horen of de trein er aan komt, maar bij een vrachtwagen heeft dat niet zoveel zin omdat de motor teveel lawaai maakt. Het is er dus levensgevaarlijk', aldus Egges.

Tweede ongeval

Op 2 april dit jaar is op dezelfde spoorwegovergang een 67-jarige Adorper overleden. Hij werd in de dichte mist met zijn auto door de trein overreden. Egges: 'Nadat in het voorjaar een eerste slachtoffer werd overreden door een trein, vonden we het eigenlijk al mooi geweest. Maar na dit ongeval hebben we gezegd: nu is het klaar. ProRail moet er nu wat aan doen, want het is er levensgevaarlijk. Een mens is een mens, één moment van onbewaakzaamheid kan fataal zijn.'

Fabriek

De lijsten waar mensen hun handtekening op kunnen zetten liggen in de zuivelfabriek van DOMO in Bedum. 'Iedereen die denkt dat het een goed idee is, mag zijn handtekening er op zetten. Over een paar dagen staan er behoorlijk wat namen op', aldus de initiatiefnemer.