Kerken komen in actie tegen aardbevingen

Kerken in Noordoost-Groningen komen in actie tegen de aardbevingsellende. Ze hebben daarvoor het Platform Kerk en Aardbevingen opgericht.
De kerken maken zich ernstig zorgen over de recente ontwikkelingen. Daarmee doelen ze op de aardbevingen bij Hoogezand en de stad Groningen. Ze wijzen hierbij op de centrumfunctie van de stad. 'Als die wordt aangetast door de aardbevingen zijn de gevolgen voor het Noorden nog nauwelijks te overzien', zegt dominee Marco Roepers van de Onze Vrede Kerk in Loppersum.

Weken dicht
Ook zijn kerk is niet ongeschonden uit de strijd gekomen. Er zitten veel scheuren in de kerk. Binnenkort wordt dat aangepakt. Met als gevolg dat de kerk in Loppersum drie weken dicht moet.

De kerken vrezen dat door de bevingen rond de stad het aantal schadeclaims stevig toeneemt. 'Wij zijn bang dat hierdoor het nu nog ruimhartige karakter van het schadeherstel wordt teruggedraaid. Vele varkens maken de spoeling dun.'

Dweilen
Verder wordt erop gewezen dat door het sluiten van gasputten bij Loppersum de problemen zich alleen maar lijken te verplaatsen. 'Het grotendeels sluiten van de putten wordt ervaren als dweilen met de kraan open, zonder dat de NAM en de overheid de kraan echt dicht willen draaien', zegt Roepers, die verder constateert dat de regio zich niet serieus genomen voelt.

Volgens de predikant hebben de kerken er bewust voor hebben gekozen niet stil te blijven zitten. 'Wij kunnen dit zomaar laten gebeuren. Geloven betekent ook dat je bezig met de maatschappij.'
Deel dit artikel:

Recent nieuws