Hoe lang bewaar je de spullen van je Joodse buren?

Je Joodse buren geven je een kistje in bewaring als ze worden afgevoerd, maar ze komen nooit terug. Hoe lang bewaar je dat kistje dan?
Vier generaties bewaard
De Winschoter familie Schoenmaker bewaarde vier generaties lang het kistje met sieraden dat hun buren, de familie Slager, in bewaring had gegeven. Astrid Klappe was de laatste bewaarder van het kistje. Toen het vroeger bij haar oma in de kast stond, mocht ze er alleen maar naar kijken. Aanraken mocht niet van oma.

Stichting Oud Winschoten
In overleg met haar oom Henk schonk Astrid het kistje vorig jaar aan de stichting Oud Winschoten. Die ging op onderzoek uit en vond uiteindelijk de nazaten van de familie Slager.

Joods Winschoten
Winschoten had voor de oorlog een Joodse gemeenschap van wel 500 personen. Op 28 oktober 1942 werden die afgevoerd naar het station, overgebracht naar Westerbork en daar vandaan gedeporteerd. Slechts 46 Winschoter Joden overleefden.

Overdracht en herdenking
Dinsdagavond worden de vermoorde Winschoter Joden herdacht met een stille tocht en voorafgaand daaraan werd dinsdagmiddag het kistje in het oude gemeentehuis van Winschoten overgedragen aan familieleden.

De inhoud
In het kistje zaten zilveren servetringen, een horloge, verschillende ringen en broches. Els Kok, die namens de familie het kistje in ontvangst nam, is er dol gelukkig mee. Ze heeft nu iets tastbaars van familieleden die ze nooit heeft gekend. Het geeft een bodem aan haar bestaan.
Deel dit artikel:

Recent nieuws