Duidelijkheid voor ondernemers, winkels zeven dagen per week open

De kogel is door de kerk. Groningen krijgt definitief 52 koopzondagen per jaar. Dat heeft de gemeenteraad besloten. Daarmee komt een eind aan een discussie van vijftien jaar.
Oppositiepartijen CDA, SP, Stadspartij, ChristenUnie en Partij voor de Dieren deden nog een uiterste poging om het collegevoorstel tegen te houden. Vooral CDA-raadslid Anne Kuik ging er met gestrekt been in.
'Voor een college dat participatie zo hoog in het vaandel heeft staan, is dit een voorstel een lachertje.'

Enquête

Met haar opmerking verwees Kuik naar de uitslag van een enquête onder leden van de Groninger City Club. Hieruit blijkt dat 87 procent van de ondervraagde winkeliers geen behoefte heeft aan extra koopzondagen.
'Waarom drukt het college dit voorstel door?', vroeg Edward Koopmans (ChristenUnie) zich af. Anna Riemersma van de Stadspartij vulde aan: 'Van een echte dialoog met de ondernemers is geen sprake.'

Grootkapitaal

Volgens SP-raadslid Jimmy Dijk laat het college de oren hangen naar 'de grote jongens van het grootkapitaal.' Om zijn opmerking kracht bij te zetten overhandigde hij aan PvdA-raadslid Jan Pieter Loopstra twee grote konijnenoren.
Ondanks de kritiek blijven de coalitiepartijen (D66, PvdA, GroenLinks en VVD) bij hun standpunt. De coalitie wordt gesteund door Student en Stad. De partijen wijzen erop dat het openen van de deuren geen verplichting is. Ook vinden ze dat Groningen niet kan achterblijven bij andere steden in Nederland. Bovendien zou de verruiming van de openingstijden goed zijn voor de werkgelegenheid.

Geen tweede zaterdag

Wethouder Joost van Keulen (VVD) gaf tijdens het debat aan in gesprek te blijven met ondernemers. 'Het is niet onze bedoeling een tweede zaterdag te creëeren. Met evenementen willen we de zondag een ander karakter geven.'
De nieuwe openingstijden gaan in op 1 december. De uitbreiding wordt in 2016 geëvalueerd.