'Eemshaven niet geschikt voor kassen'

Het Eemshavengebied leent zich niet voor glastuinbouw en dat zal niet veranderen. Dat zegt LTO Noord na eigen onderzoek. De belangenorganisatie roept de gemeente Eemsmond en de provincie op om af te zien van de geplande glastuinbouw daar en pleit voor het behoud van akkerbouw en windturbines.
Zonde van de grond

'Het is economisch gezien niet goed te onderbouwen', zegt voorzitter Egbert de Vries van de afdeling Het Hogeland. 'Het gebied leent zich er niet voor en we zien ook aankomen dat dit in de eerstvolgende tien jaar niet gerealiseerd gaat worden.' De grond in het Eemshavengebied leent zich volgens LTO veel beter voor de huidige akkerbouw. De vruchtbare grond opgeven voor glastuinbouw vinden de boeren zonde.


Bestemmingsplan

Al jaren wordt er in Groningen gesproken over de ontwikkeling van het Eemshavengebied. Een groot kassencomplex zagen de gemeente Eemsmond en de provincie wel zitten. Het doel van LTO Noord is om het plan buiten de officiële bestemmingsplannen te houden. 'Dit gebied is voor de akkerbouw en windturbines. Die horen in dit gebied', zegt De Vries.