'Bespuugd en bespot als landverrader'

Het is een onderduikersverhaal uit Stadskanaal over gevaar en liefde: 'Een ander achterhuis'. Een verhaal dat verteld moet worden, vinden de makers van het toneelstuk over Lammie Drenth.
Een bijzonder schouwspel op het treinstation van Museumspoorlijn STAR zondag. Acteurs spelen een scène na uit het leven van Lammie Drenth. Ze staat centraal in een Drentse musical over de Tweede Wereldoorlog.

Dekmantel

Lammie is zestien en gaat voor de NSB werken om te voorkomen dat de bezetters erachter komen dat er dertien onderduikers bij haar thuis zitten. Ze wordt bespuugd en bespot als landverrader en Lammie verliest al haar vrienden om de perfecte dekmantel te houden.

Heldenverhaal

Het is een heldenverhaal dat verteld moet worden', aldus actrice Froukje Klinkhamer, die Lammie vertolkt in het stuk. 'Echt ongelooflijk wat deze vrouw meemaakte om dertien onderduikers in het huis van haar ouders te beschermen'.

Sfeer

De musicalgroep uit Odoorn is in Stadskanaal omdat niet alle scènes op het toneel kunnen worden nagespeeld. 'We kunnen hier de sfeer van vroeger mooi terughalen', volgens regisseur Josh Hassing. De crew filmt onder meer enkele opnames in en naast de oude treinstellen die bij de museumspoorlijn STAR staan opgesteld.

Trouwen

Lammie Drenth en alle dertien onderduikers overleefden de oorlog. Lammie trouwde uiteindelijk met één van de onderduikers. Ze wonen nu Amsterdam. Op 8 mei 2015 is de première van de musical.