Revolutionair plan om aardbevingen te stoppen

Water kan een einde maken aan de aardbevingsellende in Groningen. Althans, dat is de heilige overtuiging van Gerrit Wigger, een oud-medewerker van de NAM.
Hij heeft een
plan ontwikkeld om de aardbevingen in Groningen te bestrijden. Het komt erop neer dat de ondergrondse drukverschillen weggenomen kunnen worden door grote hoeveelheden water te pompen in de Groninger bodem. Daardoor zouden de aardbevingen die Groningen teisteren een halt worden toegeroepen.

Realistisch

Wigger is ervan overtuigd dat deze methode een einde aan de aardbevingen maakt. 'Ik geloof hier heilig in. Dit is geen dromerij, maar heel realistisch en haalbaar. Wij kunnen de veelgeplaagde inwoners van Groningen hiermee van de aardbevingen verlossen', zegt Wigger, die dertig jaar bij de NAM heeft gewerkt.
Hij heeft inmiddels steun uit het bedrijfsleven gekregen. Drie Friese ondernemers steken er geld in. Ze hebben daarvoor samen met Wiggers het bedrijf Tripple G opgericht. 'Wij geloven hierin. We hebben een fiks bedrag op tafel gelegd om steun te krijgen voor dit idee. Dit is zeker haalbaar, anders zouden we er geen geld in steken.'

Veilig

Wigger heeft uitgerekend dat het op grote schaal injecteren van water in de bodem één miljard euro kost. 'Dat lijkt veel geld, maar dat valt reuze mee. Met deze methode kan de NAM veilig meer gas uit de bodem halen. Bovendien kan het door het gebruik van water in de toekomst ook nog andere, alternatieve energiebronnen opleveren.'
Inmiddels is een professioneel promotiefilmpje gemaakt. Daarin wordt de methode van waterinjectie uitvoerig uitgelegd via animaties. De komende tijd willen de initiatiefnemers de NAM en de overheid achter hun plannen krijgen.

Serieus

De NAM neemt het serieus. Er is inmiddels een eerste kennisgesprek met Tripple G geweest. 'Wij staan open voor ideeën om drukverschillen in het Groninger gasveld te beïnvloeden,' laat NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar weten.
Het gasconcern heeft al onderzoek gedaan naar het injecteren van stoffen om de drukverschillen in de Groninger bodem tegen te gaan. Daarbij gaat het naast water om CO2 en stikstof. 'Uit die studies kwam naar voren dat het injecteren van stikstof de meest realistische oplossing is. We gaan door met die onderzoeken', zegt de NAM-woordvoerder.
Ook oud-ingenieur van de NAM Adriaan Houtenbos ziet veel in de methode van Wigger. 'Het klinkt op een paar onderdelen na plausibel. Hier moeten de NAM en de overheid zeker wat mee doen. Ook al kunnen de kosten van waterinjectie fors oplopen, mogelijk kan hiermee een hoop ellende worden voorkomen.'