Woede bij lezing omstreden oud-DDR-leider Krenz

Bezoekers van de lezing van oud-DDR-leider Egon Krenz bij de Rijksuniversiteit in Groningen voelden zich maandagmiddag beledigd.
Studenten en toehoorders uit Duitsland hekelden de oud-communistenleider omdat hij nooit spijt heeft betuigd voor de vele doden die onder zijn verantwoordelijkheid zijn gevallen. Krenz neemt ook geen afstand van zijn communistisch verleden en bejubelt nog steeds de socialistische heilstaat die de DDR had moeten zijn.

Geen spijt
'Het is respectloos voor de nabestaanden van de vele doden die onder uw bewind zijn gevallen, u moet excuses maken', aldus een boze studente Duits Femme Fioole. Krenz: 'Ik heb nergens spijt van. Ik heb wel spijt dat de DDR niet meer bestaat en dat wij onze socialistische idealen niet hebben kunnen verwezenlijken.'

Misdadiger
Eerder deze week uitte de van oorsprong Oost-Duitse directeur van het Groninger Museum, Andreas Blühm, forse kritiek op de komst van Krenz vanwege zijn gedachtegoed en schending van mensenrechten in de voormalige DDR. Hij noemde Krenz een misdadiger.

Krenz was op uitnodiging in Groningen in het kader van een themaweek van de Rijksuniversiteit over de Koude Oorlog en de Val van de Muur 25 jaar geleden. Met lezingen, films en debatten blikt het Centre for European Security Studies van de RUG deze hele week nog terug op het einde van de Koude Oorlog.
Deel dit artikel:

Recent nieuws