Provincie overweegt stappen tegen gemeente Haren

De provincie Groningen overweegt stappen tegen de gemeente Haren. De gemeenteraad wil pas begin volgend jaar een besluit nemen over de gemeentelijke herindeling. Volgens gedeputeerde Bote Wilpstra (D66) druist dat in tegen eerder gemaakte afspraken.
Knoop
De gemeente zou hebben toegezegd dat er voor het eind van het jaar een knoop wordt doorgehakt, zegt hij. 'Ik ga er vanuit dat als je als besturen een afspraak maakt, je daar ook aan gebonden bent.'

Stappen
De gedeputeerde zegt er vanuit te gaan dat Haren alsnog de afspraken nakomt en in december een besluit neemt. Mocht de gemeente dat toch uitstellen, dan kijkt de provincie welke stappen mogelijk zijn. 'Dan beraden we ons op de vraag wat we moeten doen. We kunnen natuurlijk heel ver gaan, maar daar wil ik niet op vooruit lopen.'

Niet onder de indruk
Wethouder Michiel Verbeek van Haren is niet onder de indruk van de provinciale dreiging. Wat hem betreft valt er nog geen besluit in december. 'Ook in het Westerkwartier is sprake van uitstel. Daarom snap ik de houding van de provincie in onze richting niet,' zegt Verbeek.

Wilpstra benadrukt dat de gemeente Haren hoe dan ook niet zelfstandig kan blijven. 'Dat is een gepasseerd station,' vindt hij. De wethouder van Haren wil die mogelijkheid nog wel openhouden.
Deel dit artikel:

Recent nieuws