Ontslagen provincie-ambtenaren 'dupe van roddel en achterklap'

Een groep ontslagen ambtenaren sleept de provincie Groningen voor de rechter. Ze zijn aan de kant gezet na een onderzoek van het omstreden recherchebureau Suver, dat ook onder de naam Marple opereert.
Ze worden in hun strijd gesteund door jurist Ferre van de Nadort uit Beilen en oud-rechercheur Dick Gosewehr. Volgens hen rammelen de rapporten op basis waarvan de ambtenaren zijn ontslagen 'aan alle kanten'. 'Het is alleen een verzameling van roddel en achterklap. Bewijs is er helemaal niet,' concludeert Gosewehr.

Vergelijkbaar
Hetzelfde recherchebureau voerde ook in Drenthe een vergelijkbaar onderzoek uit naar de mogelijke misdraging van een ambtenaar. Ook hij werd ontslagen op basis van een rapport van het recherchebureau.

Dat leidde onlangs tot een hooglopende affaire en veel discussie in provinciale staten van Drenthe. Daarbij kwam aan het licht dat onderzoekster Greet Elsinga voor Marple en Suver werkte, zonder dat haar werkgever de politieacademie daarvan op de hoogte was. Ze is inmiddels ontslagen wegens plichtsverzuim.

Tankpas
Een van de ontslagen ambtenaren in Groningen is oud-brugwachter Peter Wolff. Hij werkte twintig jaar voor de provincie. In juni 2008 werd hij geschorst, omdat de provincie vermoedde dat hij knoeide met een tankpas van zijn werkgever. Wat volgde was een onderzoek van Suver. Daarna werd hij ontslagen.

Wolff kreeg aanvankelijk geen cent en kwam zwaar in de financiële problemen. 'Ik had geen geld en werd uit mijn huis gezet. Ik heb op straat geleefd. Het was één grote nachtmerrie,' zegt Wolff.

Bij de andere zaken gaat het onder meer om twee ambtenaren die haardhout van de provincie zouden hebben verhandeld en een rattenvanger die zijn boekje te buiten zou zijn gegaan. Volgens oud-rechercheur Gosewehr staan die zaken niet op zich zelf. 'We hebben nu een aantal zaken in het zicht. Daaruit blijkt dat de provincie Groningen wanneer ze iemand kwijt willen, steeds hetzelfde recherchebureau inhuurt. En de uitslag staat van te voren al vast', concludeert Gosewehr.

Schikking
De provincie Groningen laat in een reactie op het verhaal van brugwachter Wolff weten dat die zaak eerder onder de rechter is geweest. 'Er is een schikking getroffen. Daarmee is de zaak voor ons afgesloten,' aldus de provincie in een verklaring.

Jurist Van de Nadort, die Wolff bijstaat, reageert hierop door te stellen dat 'het heel anders zit'. Hij is inmiddels bezig met het voorbereiden van de nodige procedures tegen de provincie Groningen namens meerdere ontslagen ambtenaren.
Deel dit artikel:

Recent nieuws