Ondergrondse airbags moeten aardbevingen opvangen

Ondergrondse 'vestingmuren' gevuld met lucht kunnen Noord-Groningse dorpen beschermen tegen aardbevingen. Dat zegt het Groningse bouwkundig adviesbureau Archipunt.
Rond Middelstum kan bijvoorbeeld een sleuf van elf tot vijftien meter diep en 2,5 kilometer lang worden gegraven waarin kunststof luchtzakken worden geplaatst. Op die manier ontstaat een grote demper. Die zorgt ervoor dat het effect van aardbevingen sterk vermindert.

Kleinere effecten

De effecten van een beving met een kracht van 5 op de schaal van Richter worden binnen die diepwanddemper teruggebracht tot die van een beving met een magnitude van 3.5, zegt een woordvoerder van Archipunt.

Zandbodem versterken

Om de schokgolven vanuit de bodem op te vangen, kan de zandbodem onder de Noord-Groningse dorpen worden versterkt. Het bureau wil daarvoor een speciaal soort bacteriën in de ondergrond aan het werk gaan zetten. Door het injecteren van bepaalde stoffen kunnen die bacteriën kalkkristallen maken. Daardoor worden zandkorrels als het ware aan elkaar gekit. Hierdoor ontstaat er een stevige onderlaag.
Volgens Archipunt is uit onderzoek van de TU Delft gebleken dat dit kan.

Goedkopere oplossing

Het hele pakket aan maatregelen kost voor een dorp als Middelstum ongeveer dertig miljoen euro. Dat komt omgerekend neer op 27.000 euro per woning. Dat zou goedkoper zijn dan het afzonderlijk verstevigen van die huizen. Bovendien worden alle andere bouwwerken binnen de ringwand, zoals bruggen en molens, ook beschermd tegen aardschokken.
Archipunt heeft het plan 'De Groninger Gasvesten' genoemd. Het is gemaakt in samenwerking met Lievense CSO, een Gronings ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in waterbouw, ondergrondse leidingen, bodem en ruimtelijke ontwikkeling.
Het plan is inmiddels ingediend bij de NAM.