Meer gas winnen met groene zeep

© FPS/Jos Schuurman
Nederland kan langer gebruik maken van gas uit eigen bodem dankzij groene zeep. Dat concludeert TNO na onderzoek samen met 28 bedrijven.
Lange tijd werd gedacht dat Nederland nog een kleine tien jaar zelfvoorzienend kan zijn met gas. Maar volgens TNO kunnen we nog minstens tot 2030 met Nederlands gas koken, als we dit soort nieuwe technieken grootschalig toepassen.
Zeep
Bij één van de methodes wordt zeep in de gasput geïnjecteerd. Daardoor gaat het water op de bodem borrelen en komt het laatste restje gas mee naar boven. De techniek is volgens TNO in principe toepasbaar op alle Nederlandse velden.

Toch zal deze nieuwe techniek niet in het veld in Groningen toegepast worden, omdat de hoeveelheid aardgas die hier gewonnen wordt aan een maximum is gebonden vanwege de aardbevingen.

Kleinere gasvelden

Volgens René Peters, directeur gastechnologie bij TNO, worden nieuwe methodes nu al getest door bedrijven als de NAM. Naast het gebruik van zeep wordt ook het gebruik van stikstof en CO2 getest om meer gas uit de bodem te halen. Dat is vooral om de winning in de kleinere velden in bijvoorbeeld de Noordzee te verhogen.

Rusland

Volgens TNO is het goed nieuws dat we langer met ons gas kunnen doen. Hierdoor zijn we minder snel afhankelijk van gas uit bijvoorbeeld Rusland. Ook is het goed voor de schatkist.
Vorig jaar haalde Nederland in totaal 80 miljard kuub gas uit de grond. Daarvan werd ongeveer 40 miljard kuub verbruikt voor eigen consumptie, de rest was voor de export.