Leerlingen Alfa-college herdenken Hieke Raap

Leerlingen van het Alfa-college in Groningen hebben inmiddels meer dan 37.000 kraanvogels gevouwen. Ze willen daarmee hun omgekomen leerlingbegeleider Hieke Raap herdenken.
Ze was één van de 298 slachtoffers van vlucht MH17 die in Oost-Oekraïne neerstortte.

Kraanvogels vanuit het hele land

'Het heeft echt heel veel impact. Iedereen doet mee, ook buiten de school om. Er komen doosjes en envelopjes uit heel Nederland', vertelt Tjitske Dijkstra. Ze is docent op het Alfa-college in de Groninger wijk Lewenborg en was een goede vriendin van Hieke.
Volgens een Japans gezegde gaat iemand die duizend kraanvogels vouwt een lang en gelukkig leven tegemoet. Eén van de leerlingen hoorde dit gezegde en kwam op het idee om duizend kraanvogels te vouwen voor de overleden docente. Die duizend werd snel behaald, dus willen de scholieren duizend kraanvogels vouwen voor elk slachtoffer van de vliegramp.
'Leerlingen vinden het vouwen van de kraanvogels een heel mooi gebaar. Ik was er in het begin een beetje huiverig voor dat de stoere kerels niet mee wilden doen, maar ook zij vouwen met veel aandacht', vertelt Dijkstra.

Herdenking op het Alfa

Maandag is de Nationale Herdenking van de vliegramp. Op het Alfa-collega wordt met elkaar naar de landelijke tv-uitzending gekeken. Ook praten docenten en scholieren 's middags met elkaar over de vliegramp. Ondertussen gaat ook de vouwactie door, want de leerlingen willen uiteindelijk 298.000 kraanvogels verzamelen.