Terug naar de Slag bij Heiligerlee met beleefroute

Het is het geesteskindje van boswachter Annet de Jong: de beleefroute van de Slag bij Heiligerlee.
Die
vond weliswaar al 446 jaar geleden plaats, maar vanaf komend voorjaar is de route klaar en kan de Slag opnieuw beleefd worden in de natuur van Heiligerlee en Westerlee.

Klauterplek

In natuurgebieden De Hoogte en De Garst in de twee dorpen zijn allerlei objecten geplaatst. Voor jong en oud valt er veel te ontdekken en te leren. Bij het voormalige klooster in Heiligerlee is een klauterplek gemaakt waarmee de oude gracht kan worden overgestoken. 'Het is de bedoeling dat je zo buiten de Slag kunt beleven en dat je er van kunt leren', vertelt De Jong.

'Ik wou dat ik nog jong was'

Jan Buseman, inwoner van Heiligerlee, is erg blij met de route. 'Dit is een gebied waar bijna niemand komt', vertelt hij. 'Ja, af en toe iemand die de hond uitlaat of een ommetje maakt. Maar die komen niet verder dan de hoofdwegen. Er is zoveel meer. En jongeren krijg je alleen als je iets uitdagends maakt. Dit lijkt me daarvoor ideaal. Ik wou dat ik nog jong was, dan kon ik meedoen...'

App

'In dit gebied zit een heel verhaal en eigenlijk deden we daar niets mee', zegt De Jong. 'Terwijl het een te mooie plek is om niets mee te doen.' Voor de route is ook een app gemaakt voor de smartphone. 'Dat is interactief. Je wordt echt meegenomen terug in de tijd, heel leuk.'
Komend voorjaar moet het beleefpad af zijn. De officiële opening staat voor 23 mei 2015 gepland, op de dag dat voor het 447e jaar de Slag bij Heiligerlee wordt herdacht.