Twee jaar cel voor fraudekapper

© marcello99 / sxc stock exchange
Een 44-jarige kapper uit Groningen moet twee jaar de cel in voor belastingfraude en witwassen. De straf is gelijk aan de eis die twee weken geleden door de officier van justitie werd gesteld.
Knipboulevard

De Groninger is eigenaar van een noordelijke kappersketen. Onder de naam Knipboulevard, 10 Euro kapper en 10-tjes Kapper had hij salons in Groningen, Winschoten, Delfzijl, Emmen, Coevorden en Hoogeveen.

Acht ton

Klanten betaalden contant. De kapper droeg geen omzetbelasting af, betaalde geen pensioenpremies en maakte geen salarisstroken op. Alleen al in het jaar 2010 heeft de Groninger met zijn kapperszaken ruim acht ton winst opgestreken. Het is nog niet duidelijk hoe hoog het fraudebedrag uiteindelijk is.

Hypotheek

Van de illegale winsten liet de man een woning in Groningen bouwen op naam van zijn dertigjarige broer. Om een hypotheek los te peuteren overhandigde hij vervalste loonstroken en salarisgegevens van zijn broer bij de bank.

Fiscale verplichtingen

De rechtbank vindt het ernstig dat de Groninger zich stelselmatig heeft onttrokken aan de fiscale verplichtingen. Naar schatting heeft de man enkele honderdduizenden euro's witgewassen waarvan vier ton werd gefinancierd in de woning op naam van zijn jongere broer.
De broer van de ondernemer kreeg een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.