Doorstart Aldel levert vijfhonderd banen op

De failliete aluminiumproducent Aldel in Delfzijl maakt een doorstart. Eind volgend jaar levert dat tweehonderd mensen werk op. Verder zullen er driehonderd indirecte banen bij komen.
Dat heeft de Amerikaanse ondernemer Gary Klesch zojuist bekendgemaakt. Hij verwacht in de toekomst een groei naar vijfhonderd banen. Klesch was ook eigenaar van het eind vorig jaar
verklaarde bedrijf. De sluiting van Aldel was destijds een enorme klap voor Delfzijl. Het kostte vierhonderd directe banen en ook nog eens een paar honderd bij toeleveranciers.

Oud-werknemers aan het werk

In januari volgend jaar start de productie al op bescheiden schaal. In de loop van het jaar wordt er steeds meer aluminium geproduceerd. Gelijktijdig neemt het aantal mensen dat in de fabriek aan de slag kan toe. Uiteindelijk zijn dat er tweehonderd. Een belangrijk deel daarvan zijn oud-werknemers, die eerder op straat kwamen te staan.

Stroomkabel

Klesch zegt dat de toekomstige aanleg van een elektriciteitskabel naar Duitsland een belangrijke rol heeft gespeeld bij het besluit om een doorstart te maken. Die is een fikse stap dichterbij gekomen door de inspanningen van het ministerie van Economische Zaken en Groningen Seaports, zo concludeert Klesch.
Via de kabel kan veel goedkopere stroom uit Duitsland gehaald worden. Die stroom is daar zo'n dertig procent goedkoper.

Samenwerking

Klesch prijst de rol van de Nederlandse autoriteiten. 'De voortdurende samenwerking met en steun van overheid en verschillende regionale partners zijn van cruciaal belang geweest', licht de Amerikaanse zakenman toe.
Voor de regio is de doorstart van Aldel een enorme opsteker. Ook oud-OR-voorzitter Klaas Pijper is zeer blij. 'Eindelijk weer eens goed nieuws', zegt hij.