Emme Groot: 't Het nog nooit zo donker west'

't Het nog nooit, nog nooit zo donker west, of t werd altied wel weer licht.' Deze legendarische zin uit Ede Staals repertoire sprak een geëmotioneerde burgemeester Emme Groot van Delfzijl donderdag uit als reactie op het nieuws dat Aldel een doorstart maakt.
Een jaar geleden zag de hele wereld er anders uit, memoreerde Groot, toen de aluminiumsmelter failliet werd verklaard. 'Ik zou wel eens in die gezinnen willen kijken die nu een totaal ander perspectief hebben.'

Vertrouwen

Ook ondernemer Gary Klesch had niet gedacht dat hij hier nu weer zou staan. De stroomkabel, de samenwerking om die er te krijgen en het geluk van de stijgende aluminiumprijzen gaven hem het vertrouwen om opnieuw te beginnen.

Aantrekkende werking

Directeur Harm Post van Groningen Seaports vermoedt dat de kabel een aantrekkende werking zal hebben voor de regio. 'Bedrijven die overwegen hierheen te komen, slaan aan op de komst van de stroomkabel en de kansen die deze biedt.

Sinds de zomervakantie

Ook voorzitter Klaas Pijper van de Ondernemingsraad is blij. 'Sinds de zomervakantie kreeg ik er steeds meer vertrouwen in', zegt hij.