Provincie kan fluiten naar groot deel Aldel-geld

De provincie Groningen is een groot deel van de acht miljoen euro die in aluminiumsmelterij Aldel in Delfzijl is gestoken kwijt. Dat heeft de curator laten weten.
In het meest gunstige geval krijgt de provincie uit het faillissement tien procent terug. Dat betekent dat de provincie er een kleine acht ton aan overhoudt.

Niet voorzien

De acht miljoen euro werd destijds vertrekt als lening aan het bedrijf. Volgens gedeputeerde Yvonne van Mastrigt (PvdA) was toen nog niet te voorzien dat het bedrijf failliet zou gaan. 'We hadden geen indicatie dat het mis zou kunnen gaan. Soms lopen zaken anders dan verwacht,' zegt Van Mastrigt.

Amerikaanse zakenman

Ze bestrijdt dat de provinciale lening bij de eigenaar van Aldel, de Amerikaanse zakenman Gary Klesch is terecht gekomen. 'We zijn niet de enige partij die er geld bij inschiet. Ook veel leveranciers hebben onbetaalde rekeningen. Dat betekent dat wij samen met de leveranciers geld hebben verloren. Dat is heel zuur, maar een heel klein zuurtje bij het goede nieuws van de herstart,' vindt de Groningse gedeputeerde.