Noord-Groningen strijdt gezamenlijk voor sneller internet

In onze provincie is zes procent van de huishoudens aangesloten op glasvezel. In Noord-Groningen is zelfs niemand erop aangesloten. En dat kan niet langer, vinden de negen Noord-Groninger gemeenten.
Ze maken zich vanaf vrijdag samen sterk voor sneller internet. Inwoners en bedrijven in het gebied moeten volgens de gemeenten breedband of glasvezel krijgen. Maar dat is nog een hele klus.

Kosten

De aanleg van een glasvezelkabel kan tot achtduizend euro per huishouden kosten. Voor particulieren is het daarom onrendabel.
De Groninger gemeenten willen geld van het aardbevingsfonds om mensen en bedrijven van sneller internet te voorzien. Ook de dialoogtafel moet volgens burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond hulp bieden. Daardoor wordt de aanleg een stuk betaalbaarder. Het aanleggen van een glasvezelnetwerk in Noord-Groningen was overigens ook één van de adviezen van de commissie-Meijer.

Website

De gemeenten lanceerden vrijdag een website waarop inwoners, bedrijven en investeerders kunnen meedenken over sneller internet in Noord-Groningen.
Hoelang het nog gaat duren voordat iedereen in de negen gemeenten sneller internet heeft is niet bekend. 'Het kan nog wel even gaan duren, maar we doen er alles aan om zo snel mogelijk de schop in de grond te steken', vertelt Van Beek.