Zeehondengriep slaat toe in Nederland

In het Nederlandse gedeelte van de Waddenzee zijn gevallen van zeehondengriep aangetroffen. Eerder vielen in Duitsland en Denemarken honderden zeehonden ten prooi aan deze ziekte.
Fataal
Directeur Niek Kuizenga van Zeehondencrèche Pieterburen vreest dat de griep een fiks aantal zeehonden in het Nederlandse wad fataal kan worden. 'In Duitsland overleeft tien tot vijftien procent van de totale populatie deze ziekte niet. Zo erg kan het hier ook worden. Dat betekent dat er in het ergste geval zo'n duizend zeehonden hieraan kunnen bezwijken.'

De ziekte in de Nederlandse wateren is vastgesteld door een dierenarts van de zeehondencrèche. Dat gebeurde tijdens een inspectie in het oostelijk deel van de Waddenzee.

Maatregelen
In Pieterburen zijn nog geen zeehonden met deze griep ondergebracht. De crèche heeft al wel maatregelen getroffen. Zo worden zeehonden die bij de opvang terecht komen eerst in quarantaine gezet. 'Ze worden vervolgens onderzocht. Als blijkt dat ze geen zeehondengriep hebben, gaan ze naar de opvang,' licht Kuizenga toe.

Handschoenen
Volgens de directeur is er geen gevaar voor mensen. Wel moeten speciale maatregelen in acht worden genomen, zoals het dragen van speciale handschoenen bij de eerste opvang van zieke zeehonden.

Geen relatie met vogelgriep
H10N7 is een influenzavirus dat afkomstig is van vogels. De zeehondencrèche benadrukt dat er geen relatie is met de uitbraak van vogelgriep bij kippen in Hekendorp.
Deel dit artikel:

Recent nieuws