KPN test mogelijk 5G-netwerk in Noord-Groningen

Noord-Groningen is in de race voor de aanleg van een 5G-netwerk. Dat zegt Economic Board Groningen tegen RTV Noord.
Economic Board Groningen is de commissie die voorstellen moet doen om de economie in het aardbevingsgebied te versterken.

Honderd keer sneller
5G is de opvolger van het 4G-netwerk. Met 5G kun je honderd keer sneller downloaden dan met 4G. KPN wil het snellere netwerk binnenkort testen in Nederland. Noord-Groningen is één van de kanshebbers waar de telecomprovider de pilot wil doen.

Meer bedrijvigheid
Volgens Sieger Dijkstra van Economic Board Groningen zou de 5G-test Noord-Groningen een flinke boost geven: 'Zo'n pilot in onze regio betekent dat het bedrijvigheid aantrekt. Een 5G-netwerk biedt bijvoorbeeld de medische wereld tal van mogelijkheden die er nu nog niet zijn. Hiermee trek je dus bedrijven tijdens de test en misschien willen ze hier na de test ook wel blijven.'

Minder glasvezel
Economic Board Groningen is druk bezig de 5G-test naar Noord-Groningen te krijgen. De commissie wil al langere tijd een betere internetverbinding in de buitengebieden. 'En met 5G kan dat. Je hoeft namelijk niet meer naar elk huis een glasvezelkabel te trekken. Alleen de zendmasten moeten aangesloten worden op glasvezel. Dan heb je met 5G thuis een goede draadloze netwerkverbinding', adus Dijkstra.

Ook andere gebieden in Nederland zijn in de race voor de 5G-pilot. Begin 2015 wordt duidelijk of de test daadwerkelijk in Noord-Groningen plaatsvindt.

Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat er gesprekken zijn met het agentschap Telecom, de gemeente Loppersum en marktpartijen.
Deel dit artikel:

Recent nieuws