'Pluimvee ruimen hoeft niet meer, vaccineren is beter'

© Ongehoord.info
Volgens een groep onderzoekers, onder andere van de RUG en het UMCG, hoeven besmette kippen niet geruimd te worden, maar volstaat vaccineren met een nieuw ontwikkeld vaccin.
Resistent

Dat zegt onderzoeker Erik Frijlink (RUG) tegen de
. Dat vaccin is op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Landbouw ontwikkeld door de RUG, UMCG, Centraal Veterinair Instituut Lelystad en de Rijksuniversiteit Utrecht. Het vaccin kan kippen en ander pluimvee resistent maken tegen besmetting door wilde vogels, die vermoedelijk de bron zijn van de vogelgriep.

'Net als griepprik'

Frijlink geeft aan dat het vaccineren een oplossing is voor de lange termijn, want: 'Het massaal doden van pluimvee is op den duur maatschappelijk niet houdbaar.' Vaccinatie kan massaal worden ingezet, zodra ergens een uitbraak is. Maar Frijlink pleit voor jaarlijkse vaccinering, zodat de bron wordt aangepakt: 'Net zoals nu kwetsbare groepen mensen een jaarlijkse griepprik krijgen.'

Probleem in Oost-Azië

Die jaarlijkse vaccinatie zal dan wel in Oost-Azië moeten gebeuren, benadrukt Frijlink. Om nieuwe uitbraken van gevaarlijke varianten van vogelgriep te voorkomen, zou daar massaal gevaccineerd moeten worden, want volgens de RUG-onderzoeker ligt het probleem niet in Europa.

Ideaal

Het nieuwe vaccin is toe te dienen via verneveling en is daardoor ideaal voor grote bedrijven met honderdduizend dieren. Het vaccin wordt als fijne poederdeeltjes in de stal gespoten en de kippen ademen het op die manier in.