Gerard Kemkers gaat Topsportcentrum Groningen leiden

Gerard Kemkers wordt fulltime manager van het Topsportcentrum Groningen. Dat werd dinsdagmiddag bekend tijdens een persconferentie van FC Groningen.
De oud-schaatscoach uit Peize treedt vanaf 1 december in dienst bij FC Groningen. Officieel wordt Kemkers manager van het Performance Centre.

Eén complex

Het Topsportzorgcentrum wordt over enige tijd geopend. Dit centrum gaat jeugdspelers van de eredivisieclub opleiden. Het Topsportzorgcentrum komt op het trainingscomplex Corpus den Hoorn. Dat complex ondergaat op dit moment een grondige renovatie. In 2015 kan FC Groningen met alle teams op Corpus den Hoorn trainen.

'Topcoach'

FC Groningen wil in 2018 minimaal de helft van de spelers van het eerste elftal uit de eigen opleiding halen. De club heeft de 47-jarige Kemkers aangetrokken omdat hij volgens FC Groningen zijn sporen in de topsport ruimschoots heeft verdiend. 'We willen meer en meer een topsportklimaat hier creëren. Als je dan Kemkers hieraan kunt verbinden, dan is dat fantastisch', vertelt FC Groningen-directeur Hans Nijland.
De TVM-schaatsploeg heeft onder leiding van Kemkers in totaal zeven gouden olympische medailles behaald. Zelf was Kemkers voormalig allround-schaatser.

Talent op één

De geboren Groninger gaat zich eerst bezighouden met het gebouw zelf: 'De hardware, er moet iets moois neergezet worden wat voor de regio uniek is. Sterker nog: ik wil iets neerzeten wat voor Nederland uniek is. Het talent staat op één', zegt Kemkers aan RTV Noord.

Andere sporten

Het Topsportzorgcentrum draait niet alleen om voetbal. Ook basketballers, korfballers en schaatsers kunnen er straks terecht. Kemkers: 'We streven ernaar om iets unieks voor Groningen neer te zetten. We moeten elkaar hierin motiveren'.
De oud-schaatscoach heeft een contract voor één jaar getekend. 'Maar we hebben al gesproken over de periode daarna, dus ik ga ervan uit dat ik hier de komende jaren wel blijf', vertelt Kemkers.

Meer geld

De financiering van het Topsportzorgcentrum is nog niet rond. FC Groningen is in gesprek met de gemeente Groningen en een aantal commerciële partijen om de begroting rond te krijgen. Het topsportcentrum wordt gekoppeld aan een zorgcentrum.