Groninger Moskeebestuur baalt van associatie met IS

© Archief RTV Noord/Jeroen Berkenbosch
Het bestuur van de Groninger Moskee vindt dat ze ten onrechte in verband wordt gebracht met de strijd voor de Islamitische Staat.
In een bezwaarschrift dat omwonenden hebben ingediend tegen de bouw van een nieuwe moskee in Selwerd wordt er op gewezen dat de moskee sympathiseert met personen en organisaties die in verband worden gebracht met steun aan IS. Op de Facebookpagina worden namelijk Shaykh Ahmad Musa Jibril en ook de organisatie De Zuivere Aanbidding als vind-ik-leuks aangemerkt.
De Shayk wordt alom gezien als een bron van inspiratie voor radicale strijders. Hij zou volgens een artikel in het AD via zijn eigen Facebookpagina oproepen naar Syrië te gaan. Ook werd tijdens een rechtszaak tegen hem duidelijk dat hij een radicale salafistische website runde. Hij heeft in de VS een reis- en social media-verbod gekregen. De Zuivere Aanbidding die door de Groninger Moskee werd geliked toont op haar internetsite afbeeldingen van gesneuvelde IS-strijders die worden geprezen.

'Man met veel kennis'

Een woordvoerder van Islamitisch Centrum Groningen laat weten de associatie te betreuren. 'De Shaykh is een man met veel kennis', laat de woordvoerder weten. 'We hebben daarom een les van hem op onze Facebookpagina gezet. Hij geeft daarin uitleg over geloofszaken. Daar komt geen Jihad aan te pas.'

Verwijderd

De vind-ik-leuk van Zuivere Aanbidding is woensdagmiddag van de Facebookpagina van de moskee verwijderd. 'Die like is een jaar geleden geplaatst. We willen nu afstand daarvan nemen. Als moskee staan we los van alle politieke zaken in het Midden Oosten. Wij zijn niet politiek actief.'

Vergunning

De gemeente Groningen heeft in maart een omgevingsvergunning voor de bouw van de moskee verleend. Omwonenden willen dat de gemeente deze intrekt. Niet alleen vanwege de overlast die ze verwachten, maar nu ook vanwege de sympathie die de moskeestichting via de Facebookpagina uit voor aan IS-gelieerde organisaties. Volgens de bezwaarmakers staat het signaal dat hiervan uitgaat haaks op de meer vredelievende boodschap die ook wordt geuit op de site van Islamitisch Centrum Groningen. Bewoners wijzen er ook op dat het kabinet van gemeenten heeft geëist dat ze een actieve rol gaan spelen bij het bestrijden van radicalisering en jihadisme.