Museum Nienoord geeft beheer rijtuigen uit handen

Gitta op den Akker.
Gitta op den Akker. © RTV Noord/Rob Mulder
Stichting Paard en Karos neemt het beheer van de rijtuigen van Museum Nienoord over. De stichting wordt eigenaar van de ongeveer 250 koetsen en rijtuigen die het museum rijk is.
'Er wordt helemaal niks weggedaan', vertelt directeur Gitta op den Akker van Museum Nienoord. De vaste expositie met rijtuigen blijft. Overige rijtuigen worden ondergebracht in een depot, vanwaaruit deze worden verspreid naar tentoonstellingen elders in het land. Paard en Karos was betrokken bij het museum als eigenaarsstichting.
Nieuwe koers en financiële strop
De reden tot deze maatregel is volgens Op den Akker tweeledig. 'Aan de ene kant hebben we een koers ingezet als Museum Nienoord, waarbij we veel meer de regionale geschiedenis laten zien. De geschiedenis van de Borg Nienoord en de omgeving met daarnaast het specialisme van de rijtuigen. Daar komen de financiële consequenties van de flinke subsidietekorten bij. Dan wordt het beheer en behoud van zo'n grote en bijzondere collectie rijtuigen te zwaar.' Museum Nienoord krijgt in totaal nog 84.000 euro aan subsidies van de provincie en de gemeente Leek. Dat was een jaar geleden nog bijna een ton meer.

Naar 25.000 bezoekers
In de toekomst hoopt het museum het aantal bezoekers op te schroeven. Momenteel passeren per jaar 14.000 mensen de poort op Nienoord. Over drie jaar wil Op den Akker in de pas lopen met andere borgen door 25.000 bezoekers te trekken. 'Je moet erg inventief en creatief zijn en tot nu toe lukt dat. We hebben hier zo'n mooie locatie waarmee je zoveel kunt.'