Hulp schrijnende gevallen aardbevingsgebied faalt

De Commissie Bijzondere Situaties  in het aardbevingsgebied functioneert slecht. Veel mensen die voor hulp aankloppen hebben het idee dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.
Dat blijkt uit een rondgang door RTV Noord langs enkele tientallen mensen die een beroep op de commissie hebben gedaan. Veel van hen zijn zwaar teleurgesteld.

'Commissie lijkt niets te kunnen doen'
De commissie werd in het voorjaar ingesteld en was bedoeld om mensen met financiële of psychische problemen de helpende hand te bieden. In de praktijk komt daar weinig van terecht. In april kondigde de commissie aan het leed te willen verlichten van tientallen mensen die zwaar gebukt gaan onder de aardbevingsellende.

Coos Oomen uit Uithuizen is één van de mensen die vergeefs een beroep op de commissie hebben gedaan. Hij heeft veel aardbevingsschade aan zijn huis. Ook heeft hij psychische problemen als gevolg hiervan.

Namens de commissie heeft een zogenoemde case-manager zijn verhaal aangehoord. Maar dat leidde niet tot concrete stappen. 'Na maanden wachten werd ik teruggestuurd naar de gemeente. De commissie bleek niets voor me te kunnen doen. Heel frustrerend. De commissie heeft geen enkele waarde', concludeert hij.

Kastje naar de muur
Trudy Aleven uit Leermens heeft ook negatieve ervaringen met de commissie. 'Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. En uiteindelijk ben je dan weer terug bij af. Het geeft je alleen maar valse hoop,' is haar ervaring.

De commissie wordt geleid door topman Jos Aartsen van het UMCG. Hij wil niet reageren. Burgemeesters in het aardbevingsgebied bepalen wie in hun gemeente in aanmerking komt voor hulp. 

Vertrouwen
Burgemeester Marijke van Beek van de gemeente Eemsmond bevestigt het matige functioneren van de commissie. Zij zegt er vertrouwen in te hebben dat het tij nog gekeerd kan worden. 'De commissie vindt zelf ook dat het beter moet en gaat daarmee aan de slag. Ik heb daar wel vertrouwen in,' laat ze weten.
Deel dit artikel:

Recent nieuws