Zorgboerderij over Wmo: 'Niemand weet hoe die overheveling gaat uitpakken'

Er is nog veel onduidelijkheid rond de overheveling van zorgtaken van Rijk naar gemeenten. Dat vindt Jan Bolt van zorgboerderij Fivelstee in Loppersum.
Hij verwacht spannende tijden omdat niemand precies weet hoe die overheveling gaat uitpakken.
Bolt runt samen met zijn vrouw een zorgboerderij aan de rand van Loppersum. Sinds anderhalf jaar krijgen zes cliënten dagbesteding op de boerderij en ook biedt het echtpaar kleinschalig logeeropvang en begeleid wonen.

Hoe nu verder?

Voor de decentralisaties in het algemeen is Bolt niet bang. 'Ik slaap er niet slecht van hoor', zegt Bolt. 'Op de een of andere manier heb ik er wel vertrouwen in, maar ik vraag me wel af hoe onze zorg betaald gaat worden. Kan de boerderij uiteindelijk in deze vorm nog bestaan? En hoe gaat het nu verder?'

Benzinepomp

Lopster wethouder Bé Schollema (PvdA) begrijpt de twijfels van Jan Bolt en vergelijkt de komende maanden met een tankstation. 'Je weet dat je benzine nodig hebt en je weet dat er ergens een benzinepomp is. Maar waar staat ie en levert de pomp ook mijn benzine? Daar gaat het nu om: elkaar weten te vinden.'
Volgens Schollema is het basisplan uitgedacht. Het jaar 2015 wordt gebruikt om het plan verder uit te werken 'zodat we over twee jaar kunnen zeggen, we willen ook niet anders meer', aldus de wethouder.