Wadvaarders: 'Pak hardvaarders met radarcontrole'

'Het is een oplossing, maar er zijn betere manieren om hardvaarders op de Waddenzee aan te pakken'. Dat zegt Kor Wijngaarden, voorzitter van de Vereniging Wadvaarders.
Wijngaarden reageert op de aankondiging van minister Schultz van Haegen dat Rijkswaterstaat volgend jaar controles op de Waddenzee gaat opvoeren door speciale, onopvallende boten in te zetten.

Overlast van beroepsschippers

De belangvereniging van pleziervaarders op het Wad klaagt al jaren over overlast van te snel varende beroepsschippers, die letterlijk in het vaarwater komen van de vaarrecreanten.
Wijngaarden: 'Het probleem speelt met name op de routes tussen Harlingen, Vlieland en Terschelling. Die zijn met gele tonnetjes gemarkeerd. Daarbinnen mag maximaal twintig kilometer per uur worden gevaren. Met name de snelle veerboten en watertaxi's van rederij Doeksen houden zich daar niet altijd aan'.

Radargegevens

Wijngaarden noemt de inzet van onopvallende controleboten een stap in de goede richting, maar niet genoeg. Hij pleit voor het gebruik van beschikbare radargegevens van de Kustwacht: 'Alle schepen zijn te volgen op de radar, en daar is ook op te zien hoe hard ze varen.'

Regelgeving

Maar dat is te kort door de bocht geredeneerd, stelt Roland Wijmenga van Rijkswaterstaat. 'Het is één van de mogelijke oplossingen, maar daarover moeten wij dan eerst in gesprek met het Openbaar Ministerie. Het OM moet bereid zijn capaciteit vrij te maken en de regelgeving aan te passen, waar nodig. Dat is niet op korte termijn te regelen.'
Voorlopig zullen beroepsschippers en pleziervaarders het vooral onderling moeten oplossen.