Vijf jaar cel geëist voor 'laffe' woningoverval weduwe (71)

© Flickr / HomeSpot HQ (creative commons)
'Een laffe daad.' Dat vindt de officier van justitie van de brute woningoverval op een 71-jarige weduwe in Bourtange. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, verdwijnt de 26-jarige verdachte vijf jaar achter de tralies.
Gronings

Op de avond van de overval in februari 2012 denkt de weduwe dat de verwarming lekt. Ze neemt poolshoogte. Twee indringers duwen vervolgens haar hardhandig op de bank en houden haar onder schot.
De mannen roepen in het Gronings om geld. Ze halen het huis van de vrouw overhoop en stelen sieraden en andere kostbare spullen. Op het breekijzer dat ze achterlaten, zit dna van de verdachte uit Bellingwolde.

Jerrycans met benzine

Volgens het OM heeft de man meer op zijn kerfstok. Samen met een 22-jarige plaatsgenoot heeft hij inbraken gepleegd bij onder meer de kantine van IJsvereniging Vlagtwedde.
Ook stalen ze jerrycans met benzine van bedrijventerreinen in Vlagtwedde en Bellingwolde, zegt het OM. Zijn 'partner in crime' werd hiervoor eind oktober al veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.

Drugs

De 26-jarige Bellingwolder gebruikt al vanaf zijn twaalfde jaar drugs en kampt met een licht-verstandelijke beperking. Hij zou de diefstallen onder invloed van drugs en uit verveling hebben gepleegd.

Schadevergoeding

Behalve een celstraf eist het OM ook dat de man het slachtoffer van de woningoverval in Bourtange een schadevergoeding van 2.700 euro betaalt.
De rechtbank doet op 18 december uitspraak.