Kredietunie geeft Eemsregio steuntje in de rug

Krediet verstrekken. Dat is dé oplossing tegen krimp en wegtrekkende ondernemers.
Althans, dat denkt de
De unie heeft als doel ondernemers in de Eemsdelta een steuntje in de rug te geven, zodat ze niet wegtrekken maar juist in de regio blijven.

Heel normaal in Amerika

Penningmeester Edske Smit is ervan overtuigd dat kredietunies de toekomst hebben: 'In Amerika is deze manier van financieren al heel normaal. Het is dé oplossing voor kleine bedrijven die van de bank geen krediet krijgen omdat dat niet rendabel is'.

Voor iedereen?

De unie is er speciaal voor ondernemers die in de Eemsdelta zijn gevestigd of die er een bedrijf willen starten. 'We proberen het gebied te beschermen tegen de gevolgen van de krimp. Bovendien: als ondernemers in de Eemsdeltaregio kunnen blijven, trekt dat banen en uiteindelijk ook mensen naar het gebied toe', legt Smit uit.

'Kom met een goed plan'

Niet iedereen kan zomaar geld krijgen van de coöperatie. Ondernemers moeten eerst lid worden en daarna met een goed plan komen. Mocht het krediet verstrekt worden, dan krijgt het bedrijf een speciale coach die het traject begeleidt. 'We vertrouwen niemand op z'n blauwe ogen', lacht Edske Smit, 'En zo'n coach kan tijdig ingrijpen, mocht er iets niet in de haak zijn.'

Trendsetter

De Kredietunie is in april dit jaar opgericht en heeft inmiddels dertig leden. Ze zijn niet meer de enige kredietunie in Groningen, want volgens Smit beschikt ook de stad Groningen over een eigen vereniging. Ook zijn er vergevorderde plannen om in het oosten van de provincie een soortgelijke coöperatie te starten.