Vrij baan voor oostelijke rondweg Bedum

De gele lijn geeft de nieuwe rondweg aan.
De gele lijn geeft de nieuwe rondweg aan. © Provincie Groningen
Niks lijkt een nieuwe rondweg ten oosten van Bedum nog in de weg te staan. Donderdagavond stemde de gemeenteraad unaniem voor de plannen voor de weg.
Het is een lang gekoesterde wens van de gemeente Bedum om een nieuwe rondweg aan te leggen. De vele vrachtwagens die door het dorp rijden zorgen nog steeds voor overlast. Een nieuwe rondweg zorgt voor minder vrachtverkeer door het centrum.
De raad - zonder oppositie - is positief over de plek van de rondweg.

Rekening houden met boeren

Er zijn wel een aantal kanttekingen geplaatst. Zo wil Bernd de Jong van de ChristenUnie dat de gemeente rekening houdt met de bewoners en de boeren. 'De levensvatbaarheid van gezonde boerenbedrijven mogen niet op het spel komen te staan', zegt De Jong.

Bezwaar

Het Bedumer raadslid wil ook, net als enkele andere raadsfracties, dat het gemeentebestuur goed kijkt naar hoe de rondweg langs de wijk Ter Laan gaat lopen. De bewoners van die wijk hebben namelijk veel bezwaar en lieten ook tijdens de raadsvergadering van zich horen. Zij zijn teleurgesteld over de komst van de rondweg naast hun wijk.

Sluiproutes

Wethouder Johannes de Vries (CDA) liet weten te kijken de mogelijkheden die er zijn om de buurt zoveel mogelijk te ontzien. Om sluipverkeer naar de wijken Ter Laan 3 en 4 tegen te gaan, kondigde het college maatregelen aan.
Na comm. Mobiliteit van prov. Groningen stemt ook raad van Bedum unaniem in met voorkeursvariant 2 voor oostelijke ontsluitingsweg.

— Menco Slager (@Woellust)