Wagenborger wil met hondenslee over Arctische toendra

Het is voor Roelof Doevendans (40) uit Wagenborgen een jongensdroom: meedoen met de Fjällräven Polar. Dat is een tocht van driehonderd kilometer over de Arctische toendra die wordt afgelegd per hondenslee.
Deelname aan deze tocht is niet voor iedereen weggelegd. Per land worden er slechts twee mensen geselecteerd.

'Het is loodzwaar, maar zo gaaf'
De Polartocht is een tocht die start vanuit Signaldalen in Noorwegen en eindigt in de bossen van het Zweedse Lapland in Jukkasjärvi. Roelof Doevendans droomt er al jaren van. Het is voor hem de ultieme uitdaging. 'Het is loodzwaar', lacht Doevendans. 'Het is namelijk ontzettend koud. Het is zowel mentaal als conditioneel een uitputtingsslag, maar het lijkt me zo gaaf. Dat je doorgaat tot je lichaam zegt: doe het zelf maar.'

Overleven in de sneeuw
De insteek van de tocht is mensen kennis te laten maken met het 'overleven in de sneeuw'. Doevendans houdt wel van het maken van lange trektochten onder barre omstandigheden, maar zoiets met een hondenslee deed hij nog nooit.

Meeste stemmen gelden
Omdat er tien landen mee mogen doen (met elk twee deelnemers) is de kans om deel te nemen aan de Polar behoorlijk klein. Geselecteerd worden kan via twee manieren: gekozen worden door de jury zelf of op basis van de meeste stemmen.

'Het wordt best lastig' zegt Roelof. 'België, Nederland en Luxemburg tellen als één land. Op dit moment staat een Belg aan kop met ruim drieduizend stemmen. 'Ik heb dus nog een hoop in te halen, maar ik heb goede hoop. Ik wil het zo graag'.

Gun jij het Roelof?
Dan kun je via zijn website op hem stemmen. De stembussen sluiten op 12 december. Dan wordt bekendgemaakt of de Wagenborger zijn jongensdroom kan verwezenlijken.
Deel dit artikel:

Recent nieuws