'Geef toestemming, het kan je leven redden'

Zorg ervoor dat je huisarts en apotheek jouw medische gegevens onderling mogen uitwisselen. Die oproep doet de Groninger Apotheken Vereniging.
Vanaf 1 januari moeten artsen en apotheken toestemming hebben van de patiënt als ze bijvoorbeeld willen weten welke medicijnen iemand gebruikt.

Waarom?

Die uitwisseling van gegevens kan volgens Fiona Westerhof van de verenigde apothekers levens redden. 'Als de doktersdienst 's avonds laat naar iemand toe moet die het heel benauwd heeft, dan is het wel van belang dat een dokter weet of dat door problemen met het hart of met de longen komt. Dat is veel makkelijker te zien als hij weet welke medicijnen iemand gebruikt'.

Toestemming

Dokters en apotheken kunnen die medische gegevens van patiënten op dit moment wel inzien, maar vanaf 1 januari mag dat dus niet meer. De patïent moet bij zowel apotheek als huisarts aangeven dat hij daar geen problemen mee heeft. Nog geen tien procent van de Groningers heeft de huisarts toestemming gegeven; bij de apotheken is dat 23 procent.

Nieuw systeem

Deel van het probleem is dat de zorgverleners gebruik moeten maken van een nieuw systeem: het Landelijk Schakelpunt. Alle apotheken in Groningen zijn daar voor het eind van dit jaar op aangesloten, maar voor de huisartsen geldt dat niet. Slechts 89 van de 240 praktijken zijn zover; de rest moet nog. De Huisartsenkring, de apothekers en patiëntenorganisatie Zorgbelang gaan de huisartsen daarom helpen bij de aansluiting en het regelen van de toestemming.
'Zorg voor je eigen veiligheid'
Het nieuwe systeem is geen elektronisch patiëntendossier. De gegevens komen niet in een grote database. Het maakt alleen mogelijk dat zorgverleners bij elkaar in de computer kunnen kijken. Wie geen toestemming wil geven, moet voor zijn eigen veiligheid zorgen, zegt Fiona Westerhof: 'Zorg dan dat je altijd een medicatieoverzicht bij je hebt en een lijst met eventuele allergieën.' De Seniorenpartij in Delfzijl maakt zich zorgen over het grote aantal Groningers dat nog geen toestemming heeft gegeven.